Väinö ”vee_SILE” Pietilä, vuosiluokkaa 1996, Mäntsälä, on yksi JYP Jyväskylä Esportsin uusimmista vahvistuksista.
Mistä tulet?
Mäntsälässä on tullu vietettyä toistaseks koko elämä.
Miksi JYP?
Tulin JYPiin, koska kyseinen linari on osa vanhaa jengiä eli Symphonya, millä oltiin aikanaan 2018 ECL Eliten finaaleissa ja voitettiin Suomen pronssiakin. Moneen jengiin kyseltiin niin avaavaan kuin back-uprooliin, mutta tiesin jo etukäteen työmoraalin, puhtaan yksilötaidon ja jengissä mulle tutut kemiat ja muut mulle tärkeät yhteisölliset asiat et nää kaikki on täällä kunnossa. Potentiaalia on mennä joka turnauksessa päätyyn asti. Tämän lisäksi nykyinen elämäntilanteeni sopii paremmin pelaamiseen JYPissä, sen enempää sitä avaamatta.
Kauanko olet pelannut?
Olen aloittanut änärin pelaamisen ennen kouluikää jo, mutta kilpailullisesti olen pelannu vuodesta 2010 eri turnauksia ja liigoja.
Missä haluaisit olla tulevaisuudessa?
Tulevaisuuden suunnitelmista en osaa muuta sanoo, kun et lasten ja nuorten kanssa työn tekeminen on tosi lähellä sydäntä ja esports on hyvänä kakkosena kyljesssä, jos joskus sattuis jotain aukeamaan tätä kautta. Mutta myönnettävä, että se vaatisi meidän lajin poppaamista pikkasen isommaksi. Mutta siis pähkinänkuoressa lapset, nuoret ja eurheilu. Ihan kiva combo.
Miksi juuri NHL?
NHL koska olen katsonut pienestä asti lätkää, ja mun enot pelasivat pitkään änäreitä niin offline kuin online, ennen, kun sain oman Xbox 360:n. Tovi tuli seurailtua vaan vieressä puhtaasti sen takia, et ”ui ui toi on niin siistii ja pääsispä ite”. Sit enot anto mahiksen niiden sen aikaiseen jengiin eli SIKA:an ja tajusivat aika nopeesti et tää apinahan osaa pelaa.
Onko sinulla kokemusta lajista pelaajana?
Lisäten tuohon äskeiseen niin tosiaan vuodesta 2010 on tullut pelattua ja muutamaa häröilycomppimatsia lukuun ottamatta pelipaikka on ollut aina LD. Kokemusta kapteeniston jäsenenä löytyy lähes jokaisesta jengistä, missä olen ollut pelaamassa. Aina vaan jotenkin omaksunut sen roolin ja tuntenut ympärillä olevien arvostuksen, niin tullut kuin itsestään ja hoitanut sitten hommia. Se on kyllä sanottava, että siitä on ollut apua ihan ”oikeeseenkin” elämään.
Miten valmistaudut peleihin? Kuinka paljon vastustajaa tulee tarkkailtua / scoutattua ennen peliä?
No henkilökohtaisesti voin sanoa, että valmistaudun niin treeneihin kuin ihan virallisiin peleihinkin niin, että varmistan että olen levännyt tarpeeksi ennen pelejä edeltävänä yönä ja jos en, niin sitten päikkärit kutsuu ja kahvi/Red Bulli jeesaa tasan tunti ennen konsoliin koskemista. Siitä on tullut aika lailla rutiini itselle. Toinen asia levon lisäksi on tietty nälkä, et harvemmin tunnen olevani formissa jos oon nälässä tai jos on ihan ähky eli kyllä syömistäkin on tullut opittua kattomaan vähän tarkemmin, mitä vakavammaksi ja vaativammaksi itse pelaaminen on vuosien aikana tullut. Vastustajan skouttaaminen on tullut ”normiksi” ehkä viimeisen parin vuoden aikana. Totta kai ennenkin katsottiin vihujen pelejä ja näin, mutta että perehtyisi ja tekisi demoja/analyysivideoo omille joko omasta tai vihun pelistä, niin kyllä siihen on tullut kiinnitettyä huomiota ns. nextgenin aikana, erityisesti NHL18 eteenpäin.
Montako ohjainta menee kauden aikana?
Ohjaimia mulla menee varmaan kaksi tai kolme per änärivuosi eli noh, kalenterivuosi. Pelin launchissa tulee automaattisesti uusittua kapula, ja sit joskus joulun jälkeen tulee päivitettyä vaikkei olisikaan mitään mennyt rikki.
Paljonko tulee pelitunteja per viikko?
Ennen eli joskus omassa ”primessäni” pelasin lähemmäs 15 tuntia per viikko plus muut änärin pelaamiseen liittyvät asiat, mutta kyllä nykyään noi tunnit on jämähtänyt alle kymmeneen per viikko. Erityisesti nyt JYPissä kun on ns. back-up rooli, niin kyllähän sitä yksilötreeniä pitäisi lisätä ehdottomasti nykyiseen.
Onko sinulla muita harrastuksia?
Muita harrastuksia mulla ei ole oikein koskaan ollut, kun NHL on vienyt niin lapsuudessa kuin aikuisiällä tosi paljon aikaa ja energiaa, varsinkin kun änärin pelaaminen painottuu iltatunneille.
Miten psyykkinen puoli, onko paineita? Onko erilaista pelata ns. yleisötapahtumassa kuin kotona?
No tuota kyllä siinä mun mielestä on erilainen pelata, kun kyseessä on virallinen matsi. Monethan sanoo aina, että ei koe paineita tai et ”sama pelihän se on”, enkä nyt väitäkään, että sitä pitäisi yliajatella, että nyt pelaat turnauspeliä ja nyt pitää täristä, vaan itse koen sen enemmän just positiivisena juttuna et tulee fiilis, et nyt muuten pelataan tosissaan eikä ole mitään perseilyä missä voidaan vähä heittää jalkakynää johonkin väliin tai yrittää kärkkyä jne. Yksinkertaisesti kivempi pelata, kun on tosi kyseessä. Tiiä sitten onko se painetta vai mitä se on. Ja LANeilla olen pelannut kerran eli SM 2018, ja silloin oli hieno fiilis pelata. Kyllähän se oli aluksi outo juttu, koko se kokonaisuus et ollaan lavalla ja yleisö ja selostus mylvii taustalla, mutta nopeasti sen sitten unohti ja nautti vaan pelaamisesta isolla stagella. Toivottavasti pääsisi vielä joskus kokee uusiksi, kun on kuitenkin jo 2,5 vuotta heilahtanut siitä kokemuksesta.
Montako tuntia treenaatte joukkueena?
Sanoisin että kauden aikana joukkueen keskeiset pelitunnit menee, tai ainakin pitäisi aina mennä, yli 10 per viikko. Toki tuohon lasketaan mukaan itse comppipelitunnit myös, joita on keskimäärin +3 tuntia per ECL viikko. Ja offseasonillaki sitten riippuen pelaajien pääsemisistä ja näin, niin kyllä se 8-10 tuntia menee rikki aika usein, kun on niin sanotusti grindi päällä. Jotkut nuoret hurjat ja miksei vähän vanhemmatkin (tbnantti) hieroo sitten vielä versusta joskus tuntikausia tuohon päälle, mutta se ei ole oikein koskaan tuntunut omalta jutulta pitkäaikaisessa mielessä, vaikka hyvää tekeekin välillä.
Onko sinulla ketään esikuvaa tai idolia?
Änärin pelaamisen puolelta mun enot olivat ja toki ovat yhä mulle tärkeitä esikuvia, nimenomaan pelaajina. Mutta sitten persoonana, joukkuekaverina tai liiderinä niin en tiedä oikein mitään tarkkaa tuohon, kun koen että oma persoona ja kaikki mitä olen pelaajana niin jäällä erityisesti ”kopissa”, on rakentunut sitten kaikessa rauhassa onnistumisien ja myös toki virheidenkin kautta tässä vuosien aikana. Ekan kerran sain A:ta rintaan joskus 15-vuotiaana, kun jengin keski-ikä oli lähempänä 30, ja ei mennyt kauaa, kun olikin C rinnassa et kai se jostain kertoo sitten. Hyviä jätkiä on kyllä ollut ympärillä tässä vuosien aikana eri jengeissä et osattava arvostaa myös sitä et tukea ja oppia on tullut.
Mistä nimimerkkisi tulee? Onko siinä jonkinlaista tarinaa taustalla?
SILE tulee alunperin mun Xbox Gamertägistä ”Silenttio”, jonka sitten modasin pleikkarille siirtyessäni nextgenille PS4:lle muotoon ”vSilenttio”, kun eräätkin hahmot oli aikanaan aina sanonut mua Väinö Silenttioks. Ja sitten siitä tuli ajan myötä vaan ”vee SILE” kun halusin vähän järkevämmän muodon tägille. Itse Silenttio keksittiin vuonna 2009? kun halusin jostain syystä vaan, että mun pelaajatunnukseni olisi ”Silent (jotain)” niin mun eno heitti, et no miten ois Silenttio.